hét mooiste keteldal

23/01 Noiraigue - Motiers

Een keteldal is een diep min of meer rond dal dat door een kleine gletsjer is gemaakt. In de Pyreneeën heten ze "Cirque", in Schotland "Corrie" in Wales "Cwm", en in de Jura "Creux". U heeft het begrepen: op een topokaart vormen de hoogtelijnen hier een dikke C. 

De Creux de Van is de grootste van de Jura, dus niet de grootste van de wereld - lang niet. Maar wel een hele mooie, en heel uitzonderlijk, eentje waar je van boven en beneden overal aan of in kan wandelen en bewonderen. 

Ik keerde (leve de trein - overigens inbegrepen in de prijs van de overnachting) de etappe om, om met de Creux te beginnen. Het duurde lang voor ik daar weg raakte. De perfecte kom, het mistdeken in de vallei van de Areuse, de Alpen in de verte, vandaag licht gesluierd,... Visuele overdaad. 

De afdaling ging heel langzaam, een soort vals plat (maar dalend), door enorme weilanden met hier en daar een (in de winter lege) boerderij. De plaatsnamen zijn hier wel apart: Chez les Favre, Vers Chez Sulphy, Vers Chez Amiet, Vers Chez Pilliat,... Alsof het landschap zelf geen aanknopingspunten heeft en er niets anders opzet dan de familie die er woont als referentie te gebruiken. 

Motiers werd afgesloten met een omweg langs een unieke waterval en flaneren langs de vele eeuwenoude huizen en het romantisch kasteel. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zwitserse Jura in de winter

Fjorden in de Jura