Fjorden in de Jura

25 Jan : Les Brenets - Saut de Doubs - La Chaux de Fonds
Na vijf dagen laat ik de Sentier des Crêtes, de Zwitserse nr.5 Wandelweg, even achter. In plaats verken een stuk van de Canyon van de Doubs. De Doubs is hier 300 - 400 m in het plateau ingesneden. 
Bij les Brenets is die kloof geblokkeerd door een reusachtige grondverschuiving op het einde van de ijstijd. Het resultaat is een prachtig natuurlijk stuwmeer. 
Na de indrukwekkende waterval van Saut de Doubs volgt een tweede stuwmeer. Met het witgepoederd decor en het laagje ijs op het meer lijkt dit stuk van de Gorges du Doubs helemaal op een Noorse fjord. 
Daarna werd de kloof heel smal. Bij le Chatelot staat het enige huis van de eerste 15 km van de kloof, zo'n 1,5 uur stappen van de dichtste weg. Nu is het een café voor wandelaars, vroeger een smokkelaarswinkel. Smokkelaars staken de Doubs zelfs niet meer over. De smokkelwaar passeerde de grens met een stalen kabel. Enkele km lang gaat het de hele tijd onder steile of overhangende rotsen waar ijspegels uitgroeien en het pad hier en daar spiegelglad maken. 
Nu zijn de Gorges rustig natuurgebied. Eeuwenlang zorgde het water voor de aandrijving van industriële zagerijen en smidses. Ik klim een weg uit de kloof langs het karrespoor dat ergens in de 16e eeuw dwars door de rotsen naar één van die smidses is aangelegd. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zwitserse Jura in de winter

hét mooiste keteldal